Geven maakt gelukkig

Krijg je wel eens een cadeau? Wat gebeurt er dan? Meestal word je daar wel blij van. Een cadeau krijgen is natuurlijk ook fijn, maar wetenschap toont aan dat het geven van een cadeau zelfs nog gelukkiger maakt dan het krijgen van een cadeau.
Met name op de werkvloer wordt het geven van een cadeau of compliment nog wel eens vergeten. “We betalen toch al loon?” is de gedachtegang vaak. En dat is zonde, want het uitdrukken van waardering voor je werknemers verhoogt hun productiviteit. Begin dus maar met geven, want geven maakt gelukkig!


Welke vormen van geven maakt gelukkig?

1. Advies geven

Advies of positieve feedback geven is ook zeer waardevol om als werkgever of collega te doen voor je collega. Feedback geven is dan ook onmisbaar als je samenwerkt. Van feedback en adviezen leer je ontzettend veel, enorm waardevol dus om te mogen ontvangen.

2. Compliment geven

Een vaak vergeten, maar o zo belangrijke om te geven: een compliment. En dan wel een échte. Geef je je werknemer een compliment? Zorg er dan voor dat deze persoonlijk is en dat je uitlegt waarom je het complimentwaardig vindt.
 
Laat bij het geven van een compliment zien wat het effect van het gedrag op jou heeft. Bijvoorbeeld: Wat fijn dat je die gegevens zo snel aangeleverd hebt, daardoor kan ik een deze analyse vandaag nog afronden.


3. Cadeau geven

Als werkgever betaal je natuurlijk salaris aan je personeel. Maar bij het uiten van waardering en het motiveren van werknemers komt meer kijken dan enkel salaris. Een mooi voorbeeld daarvan is het geven van een cadeau. Hoe onverwachter het moment van geven hoe groter de verrassing, en daarmee ook het effect wat je ermee kan bereiken.

Je hoeft geen dure cadeaus te geven om je werknemers je waardering voor hun inzet te tonen. Het gaat voornamelijk om het gebaar en de tijd die je voor ze genomen hebt.


Alles wat je aandacht geeft groeit

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat zie je heel eenvoudig bij planten; geef ze water en licht en deze zal groeien. Maar bij mensen werkt dit hetzelfde! Geef jij je tijd, en daarmee je aandacht? Dan help jij een ander groeien. Hoe waardevol is dat!? Heb jij nog andere vormen van geven toe te voegen? Laat het weten en we voegen ze toe!
Benieuwd hoe Tezet je kan helpen met het tonen van waardering aan je relaties, werknemers of collega’s? Bekijk dan een van onze thema shops zoals Sintshop, Kersthop of de Relatiegeschenken shop. Heb je specifieke vragen of wensen? Neem dan contact met ons op.