Wat vanzelfsprekend lijkt, maar toch vaak wordt onderschat, is waardering tonen voor je werknemers. Door alle drukte op de werkvloer, wordt er vaak niet stilgestaan om waardering te tonen voor al het harde werk van de werknemers. Terwijl je waardering uitspreken op werk niet zo moeilijk hoeft te zijn.

We bespreken de verschillende manieren om waardering te tonen voor je werknemers en wat voor voordelen dit met zich meebrengt. 

Manieren van waardering tonen

Hieronder de top 5 manieren om waardering te tonen aan je werknemers:

1. Regelmatig complimenten geven


Een eenvoudige, maar effectieve manier om waardering te tonen is door regelmatig complimenten te geven. Zo geef je werknemers het gevoel dat hun werk niet onopgemerkt blijft en dat ze gewaardeerd worden. 

Complimenten geven is vak apart, maar er zijn wel enkele punten om rekening mee te houden voor het beste resultaat:

 • Timing: geef complimenten op het moment dat iemand iets goed heeft gedaan of als je iets specifieks hebt opgemerkt wat hij of zij goed heeft gedaan. Om te laten zien dat je het werk van de werknemers hebt opgemerkt, helpt het om direct je waardering te tonen middels een compliment op dat moment.

 • Specificeer: in plaats van algemene complimenten te geven als ‘topper’ of ‘klasse’, zoek specifieke dingen uit om te complimenteren. Geef bijvoorbeeld een compliment over het maken van die complexe rapportage of het archiveren van alle oude gegevens. Zo geef je aan wat er precies goed is gedaan en kun je gerichter feedback geven.

 • Openbaar: werknemers waarderen het als ze openbaar geprezen worden. Zoek daarom een moment om werknemers in het openbaar te complimenteren, dit kan bijvoorbeeld tijdens een vergadering, teamoverleg of borrel. Door in het openbaar te complimenteren geef je aan dat je trots bent op hun werk en ook wilt dat anderen het horen.

 • Wees oprecht: zorg ervoor dat je oprecht bent als je complimenten geeft. Werknemers merken snel als je niet oprecht bent en dat kan het een averechts effect hebben. Geen complimenten geven dus om puur complimenten te geven.

 • Persoonlijk: werknemers waarderen het als complimenten persoonlijk zijn. Maak het compliment daarom specifiek voor de werknemer en laat zien dat je aan hem of haar hebt gedacht.
2. Tijd maken voor persoonlijk contact

Werknemers waarderen het als ze persoonlijk contact hebben met hun leidinggevende of manager. Maak daarom tijd voor persoonlijk contact, ga bijvoorbeeld langs bij zijn/haar werkplek of plan een werkoverleg in. Zo kun je ook specifieke vragen of zorgen van werknemers bespreken en hen het gevoel geven dat ze serieus genomen worden.

Naast de waardering die werknemers voelen met persoonlijk contact, brengt het nog andere voordelen met zich mee:

 • Verhoogt productiviteit en efficiëntie. Door meer tijd te spenderen aan het persoonlijk contact met je werknemers, kun je beter begrijpen wat er nodig is om de prestaties van je werknemers te verbeteren. Zo kunnen ze uiteindelijk laten excelleren in hun werk.

 • Lost conflicten op. Problemen kun je vroegtijdig tackelen en conflicten voorkomen, voordat het uit de hand loopt. Simpelweg door meer het gesprek aan te gaan met je werknemers.

 • Bouwt en goede werkrelatie op. Je weet namelijk nu beter wat er allemaal speelt en hoe je het beste ondersteuning kunt bieden.

3. Laat je medewerkers meedenken

Een vorm van waardering tonen aan je medewerkers, is door ze mee te laten denken en deel te laten nemen aan de besluitvorming binnen het bedrijf. Dit laat zien dat je hun expertise en inbreng waardeert.

Laat werknemers meedenken over hoe hun werk beter kan worden georganiseerd of verbeterd. Dit laat zien dat je open staat voor hun ideeën en dat je ze als gelijkwaardige partners behandelt op de werkvloer.

Geef werknemers daarnaast de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen. Dit laat zien dat je vertrouwen hebt in hun vaardigheden en dat je ze de vrijheid geeft om te groeien en te leren. Uiteindelijk zal dit ook leiden tot creatieve ideeën en oplossingen.

Betrek tot slot werknemers bij het oplossen van problemen en laat ze actief meedenken over hoe dingen beter kunnen worden gedaan. Dit laat zien dat je waarde hecht aan hun input en dat je ze als volwaardige teamleden ziet.

4. Geef ruimte voor persoonlijke groei

Werknemers zullen het waarderen als je ze ruimte geeft om zich persoonlijk verder te ontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld trainingen of workshops aanbieden om zich persoonlijk of op het gebied van werk te ontwikkelen. Of geef je werknemers de mogelijkheid om aan specifieke (uitdagende) projecten te werken. Zo geef je werknemers het gevoel dat ze serieus genomen worden en dat het bedrijf in hen investeert. 

5.  Verras je werknemers met een cadeau

Cadeaus zijn een leuke manier om waardering te tonen. Dit hoeft niet per se iets duurs te zijn, ook een klein cadeautje kan al een grote waardering uitdrukken. Zo kun je bijvoorbeeld een kaartje geven met een persoonlijke boodschap, of iets wat aansluit bij de hobby's of interesses van de werknemer. Wacht dus niet tot een werknemer 10 jaar in dienst is om een cadeau te geven, maar geef gerust tussendoor een chocolaatje of cadeaubon.

Inspiratie nodig voor het kiezen van een cadeau? Hier 5 tips voor een cadeau dat je kunt geven aan je werknemers:

 • Een cadeaubon: een cadeaubon is altijd een leuk cadeau, omdat de werknemer zelf kan kiezen wat hij of zij wil kopen.

 • Een mok of tas met het logo van het bedrijf: een mok of tas met het logo van het bedrijf is een leuk cadeau voor werknemers die graag iets hebben wat aansluit bij het bedrijf.

 • Een snackpakket: een grote reep chocolade, voorraadpot met snoep of een borrelpakket. Het kan niet misgaan met iets lekkers!

 • Een kalender of planner: een kalender of planner is een praktisch cadeau voor werknemers die graag alles goed georganiseerd hebben.

 • Een etentje of uitje: geef je werknemers de mogelijkheid om even te ontspannen met kaartjes voor de film of organiseer een etentje bij een leuk restaurant.

Relatiegeschenk voor werknemers bij Tezet

Wil je een relatiegeschenk kopen bij Tezet? Bekijk ons uitgebreide aanbod aan relatiegeschenken om het juiste cadeau uit te kiezen. Of het nou gaat om een kleine of grote groep ontvangers, Tezet helpt je met het samenstellen van een relatiegeschenk op maat. Bestel direct voor de leuke en meest persoonlijke cadeaus voor je werknemers!

Veelgestelde vragen over de zakelijke geschenken van Tezet

Waarom een zakelijk geschenk bestellen bij Tezet? 
Klanten beoordelen ons met een 4.8/5! Tezet maakt en verpakt alle zakelijke geschenken in huis. Het is daarom mogelijk om het presentje volledig te personaliseren. Tezet staat voor 100% service. Ook bestellen op factuur is mogelijk.

Passen de zakelijke geschenken van Tezet door de brievenbus?
Verras je jouw personeel of relatie liever thuis? Geen probleem! Tezet heeft een uitgebreid assortiment aan pakketten die door de brievenbus passen. Bekijk onze brievenbusgeschikte presentjes.